29/03/2018 - 02/12/2018

Magnum Contact Sheets

Het agentschap Magnum Photos, in 1947 opgericht door Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, George Rodger en David “Chim” Seymour telt vandaag een vijftigtal actieve fotografen. Het agentschap telt vier vestigingen (in Parijs, Londen, New York en Tokyo), aangevuld met een netwerk van 15 agenten in Europa en heeft als belangrijkste doelstelling de promotie en de verspreiding van werken van fotografen.
Magnum Contact Sheets is een grote overzichtstentoonstelling geproduceerd door het agentschap Magnum Photos in samenwerking met Forte di Bard. Deze opmerkelijke tentoonstelling, die tot op vandaag nog geen enkele Franstalig land heeft aangedaan, wordt dus voor het eerst in België gepresenteerd aan het cymatium van de Abdij van Stavelot.
Magnum Contact Sheets biedt een overzicht van meer dan 70 jaren geschiedenis, die zichtbaar wordt gemaakt via foto’s van belangrijke geschiedkundige gebeurtenissen zoals de ontscheping in Normandië door Robert Capa, de Parijse betogers in mei 1968 door Bruno Barbey, de begrafenis van Robert F. Kennedy door Paul Fusco, de Vietnamoorlog door Philip Jones Griffiths of nog de tragedie van 9/11 door Thomas Hoepker, maar ook via portretten van kunstenaars, beroemdheden, filmsterren en politieke figuren zoals Che Guevara, Malcolm X, Miles Davis of The Beatles.
Vaak vergeleken met het schetsboek van de kunstenaar, tonen deze contactplaten niet alleen hun intrinsiek esthetische waarde, maar zijn het ook waardevolle historische documenten om het werk van de grote fotografen van onze tijd te volgen (zowel voor wat betreft de keuze van de beelden als van het creatieve proces…).
Naast deze opvallende iconische foto’s, contactplaten en archiefdocumenten stelt de Abdij van Stavelot u eveneens voor om, via een projectie van enkele minuten, Ons België te ontdekken gezien door de ogen van de fotografen van Magnum.