19/10/2017 - 10/03/2018

Het gouden getal of de goddelijke verhouding

Wat hebben een denappel, een zonnebloem, een voetbal, de piramide van Cheops in Egypte, het Parthenon te Athene, de Mens van Vitruvius van Leonardo da Vinci, het Pentagon te Washington en de middeleeuwse kathedralen met elkaar gemeen? Het antwoord op die vraag luidt: het gouden getal (1,618…)! Dit begrip, dat ook wel eens de gulden snede of de goddelijke verhouding wordt genoemd, is in het menselijke lichaam en de natuur aanwezig en symboliseert volgens sommigen schoonheid en harmonie.
Ook Plato, da Vinci, Fibonacci en Le Corbusier lieten zich inspireren door het gouden getal. Maar welke van de vele theorieën die in de literatuur en op het internet de ronde doen, zijn mathematisch correct en welke getuigen van een zeer ruime dichterlijke vrijheid?
In samenwerking met het Maison des Mathématiques de Quaregnon besliste l’Abbaye de Stavelot onlangs om klare wijn te schenken over het gouden getal in de vorm van een nooit eerder vertoonde en unieke tentoonstelling in België! Maak stap voor stap en aan de hand van films, voorwerpen en games kennis met het gouden getal.
En verbaas uzelf over de verrassende toepassingen van dit begrip. En wat kan ons meer leren over de goddelijke verhouding dan ons eigen lichaam? Leer uzelf spelenderwijs meten, manipuleer geometrische vormen en observeer de natuur: overal treft u het gouden getal aan! Pas daarna de opgedane kennis toe op uiteenlopende domeinen zoals wiskunde, architectuur en zelfs schilderkunst.