11/06/2021 - 06/03/2022

Tentoonstelling “Tekenen in vrede”

Ontdek vanaf 11 juni 2021 onze tijdelijke tentoonstelling

Tekenen in vrede, perscartoons en vrijheid

Na de ophef rond de Deense Mohammed-cartoons in 2005 wil deze tentoonstelling opnieuw de grenzen aftasten van de perscartoon, en meer in het algemeen van de vrijheid van meningsuiting, in België en in alle hoeken van de wereld.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen:

De vrijheid van meningsuiting in perscartoons.

Ter gelegenheid van zijn vijftienjarige bestaan exposeert Cartooning for Peace (Parijs), een internationaal netwerk van 225 cartoonisten, in de Abdij van Stavelot een selectie perscartoons rond vrijheid van meningsuiting en grote maatschappelijke kwesties, zoals censuur, rechten van vrouwen en minderheden, klimaaturgentie, migratie, pedofilie enz.

Met een paar pennentrekken en het onvermijdelijke vleugje humor en ironie vormen cartoons een ode aan de diversiteit en verdraagzaamheid. Ze klagen aan, stellen zaken aan de kaak en vertalen de bezorgdheden van de burgers.
De tentoonstelling is opgebouwd rond tekeningen, kortfilms en interviews met perscartoonisten die uitleg geven bij de ‘grenzen’ van de perscartoon.
Kom kennismaken met echt geëngageerde kunstenaars, waaronder PIERRE KROLL (curator van de tentoonstelling, België), JOEP BERTRAMS (Nederland), BOLIGAN (Mexico), FIROZEEH (Iran), MAREC (België), PLANTU (Frankrijk), RAYMA (Venezuela) en WILLIS FROM TUNIS (Tunesië).
www.cartooningforpeace.org

Perstekeningen en karikaturen in België sinds 1830.

Je zou de complete geschiedenis van België opnieuw kunnen uitleggen aan de hand van alle tekeningen die ooit in de pers zijn verschenen. Het zijn er gigantisch veel, gemaakt in de meest uiteenlopende vormen en stijlen.

Van monarchie, schoolstrijd, communautaire kwesties en politieke schandalen tot erfgoed … België is een uitgelezen speelterrein voor perstekenaars!
De Abdij van Stavelot presenteert een reeks specifieke thema’s aan de hand van afbeeldingen uit de 19de, 20ste en 21ste eeuw, afkomstig uit Belgische instellingen en privécollecties, van de hand van vermaarde tekenaars zoals VADOT, KROLL, JOHAN DE MOOR, COST, STRIPMAX, OLI, SONDRON, KANAR, ROYER en vele anderen.